Fredag 17. februar var det igjen fagdag i friluftsliv. Sidan me hadde ein heil dag og det er vinter, reiste me sjølvsagt ut på skitur! woopwoop
(Skal leggje inn bilete av den planlagde ruta på kartet, når eg får fiksa nokre tekniske problem)
Sidan me går mot sommar, blir dagane lysare. Difor møtte me ved friluftslivlageret klokka 08.00. Etter å ha fordelt fellesutstyr, satt me oss inn i minibussen og køyrde mot Hodlekve skisenter. Når klokka var 09.00 starta ein snill mann trekket for oss, slik at me nådde toppen av trekket ganske så fort. På toppen tok me på feller, og åt litt av mellommåltidet me hadde laga, før alle var klare. Etter å ha tatt ut ein kompasskurs mot målet, Vardafjellet, spente me på skia, og for av garde.
![]() | |
På toppen av trekket. Gjer oss klare til turen innover fjellet. |
Turen innover mot Vardafjellet gjekk i roleg tempo. Etter at Torgeir leika kjempe og syns de var utrulig morosamt å velte alle saman med ski, var sikta så dårleg slik at me valde og snu. Me sigla nedover mot trekket, og stoppa nedanfor ein kolle. Der grov me oss gode sitjeplassar og fyrte opp stormkjøkkenet. På stormkjøkkenet smelta me snø, slik at me kunne tilsetje varmt vatn til den tørka maten vår. Tørka mat er smart og ha med seg på tur, spesielt om vinteren sidan det ikkje inneheld vatn(kan ikkje fryse) og maten er ganske lett. I mens eg åt min supre makaroni, grønnsaks- og tomatsuppe, kom sola fram i tillegg. Det blei altså ein av dei beste lunsjane eg nokon gang har hatt med mat, «taning» og pro hopping på ski. KLASSE!
Etter ein god lunsj starta turen nedover mot skitrekket igjen. Med sol og nydeleg laussnø kom me fort ned til køyrebua ved skisenteret. Der i frå køyrde me på ski ned til riksvegen, der me hadde snøballkrig mens me venta på bussen. Denne turen hadde me kjempegod tid. Derfor rakk alle bussen og me ankom Sogndal busstasjon 14.10.
![]() |
Klare for lunsj i snøsofaen! |
Det som var bra med denne turen, var definitivt lunsjen med sol og turen nedover i litt pudder og sol. Den tørka maten og mellommåltidet innfridde til tusen og turen nedover gjekk leikande lett med full mage. Under denne turen testa eg også ut ein ny jakke. Då erfarte eg kor mykje klede eg trengde og ha på meg under forskjellige skaljakker. Gruppa fungerte også ganske bra denne gangen og me hygga oss bra på turen!
Det som var mindre bra med denne turen var at me ikkje kom så langt som det var planlagt. Planen var at me skulle gå til Vardafjellet, og deretter, om me hadde tid, skulle me gå vidare mot Kambafjellet. Men tida gjekk fort frå oss, og været gjorde at me valde å snu. Sikta og lyset var dårleg, så for ikkje å ta nokre sjansar, valde me å snu.
Lunsjen min på turen. Sjølvtørka grønnsaker. |
For denne turen satt me opp desse måla:
- Planlegge, gjennomføre og vurdere turer knyttet til lokal friluftslivstradisjon
- Vurdere betydningen av et godt kosthold ut fra praktiske og ernæringsmessige forhold
- Behandle og vedlikeholde redskap og utstyr slik at det til enhver tid er i orden
- Vurdere betydningen av hensiktsmessig bekledning for ulike typer friluftsliv
- Gjøre rede for og praktisere de bestemmelsene som gjelder for friluftsliv og allmenn ferdsel i utmark
- Vise kjennskap til den naturen eleven ferdes i, og praktisere et friluftsliv der hensynet til naturen er overordnet
- Forklare de mest alminnelige varsler naturen gir oss
- Ha da kjekt !
Ut i frå gjennomføringa av turen meiner eg at me greidde å gjennomføre alle måla. Denne gongen var det gruppa som planlagde mesteparten av turen, med litt hjelp frå Torgeir. Punkt to var «hovudmålet» under denne turen. Mellommåltidet mitt bestod av grove havrekjeks med mørk sjokolade og mandlar(gav supermasse energi) og min tørka mat/lunsj bestod av makaroni, sopp, squash og tomatsuppe(godt med noko varmt i kroppen). Denne gongen av spesielt utstyr hadde me med stormkjøkken. Då er det viktig at ein behandlar stormkjøkkenet og andre utstyr slik at dei held lenge. Som vanleg må me kle oss etter ulike typar friluftsliv og været, dette greidde eg bra på denne turen. Me tok også hensyn til terrenget me gjekk i, og såg ut i frå varslar som naturen gir oss kvar i terrenget me kunne ta oss trygt fram. Det siste punktet er nesten det viktigaste og det greidde me å utføre ganske så bra.
![]() | |
Kosa seg i finværet |
Eg trur ikkje eg ville gjort noko annleis på denne turen. Eg synst det var eit smart val å setje av god tid til lunsjen slik at me kunne fokusere på maten vår, sidan den var hovudmålet. Personleg hadde eg ein super skitur, og når finværet kom i tillegg blei alt til ein TIPP TOPP TOMMEL OPP SKITUR !
(++ ein ekstra takk til Lars Olav som var med på turen, digg å endelig ha med enda ein hafslobygding på tuur)
Updates snart?!
SvarSlettJepp, nå har du fått mykje heftig lesestoff!
Slett